När man hör styrketräning kanske tankar förs direkt till de där personerna som fokuserar på att bygga upp så stora muskler som möjligt. Men styrketräning är något vi alla borde spendera tid med. Och det finns så många olika vis att göra detta.

Att bygga upp större muskler är bara en av de tre funktionerna styrketräning har. De andra två är att höja styrkan och den anaeroba uthålligheten i musklerna. Nu kanske det låter underligt att större muskler och högre styrka inte är desamma. Men det är faktiskt fallet att styrka och muskelväxt är två separata ting. Man kan alltså bygga större muskler utan nödvändigtvis bli starkare och bli starkare utan att öka på muskelstorleken. Styrketräning kan ha många fördelar så länge man satsar rätt.

Mer styrka i många av kroppens muskler kan låta oss hantera en mängd vardagssituationer på ett bättre och mer säkert sätt. Det kan förbättra hållningen, vilken i sin tur kan lindra en mängd olika besvär i bland annat rygg och nacke. Styrketräning gör oss även mindre skadebenägen. Den traditionella styrketräningen är något som idag görs på ett gym med maskiner eller vikter. Somliga väljer dock att göra sitt eget gym hemma, vilket är en beundransvärd satsning. Om detta låter lockande kan Gymkompaniet hjälpa till med förslag på bra utrustning att skaffa.

Men styrketräning kan lika gärna användas helt utan några riktiga tillbehör. Tänk bara på klassiska övningar som armhävningar, situps, utfall och moderna tillskott som plankan. Alla dessa är effektiva övningar som ämnar just att förbättra flera av kroppens muskler. Har man inte mycket pengar att lägga ut på ett gymmedlemskap varje månad eller utrustning att ha hemma kan man alltid satsa på alla de övningar som bara använder kroppen som redskap.