Basgarderoben är en välkänt begrepp som betyder en viss uppsättning klädesplagg som tillsammans betyder att man har något för nästan varje sorts tillfälle. Att bygga upp en basgarderob är dock något man helst gör över tid då det gör det möjligt att investera i lite bättre kvalitet för varje individuellt plagg.

Skjortor

Skjortorna är några av de mest användbara plaggen i mannens garderob och kan användas i allt från de mest lediga tillställningarna till de mest formella. En bra basgarderob av skjortor kan gärna byggas ganska stor, men som den absoluta grunden bör man ha en vit casual och en finare ljusblå skjorta.

Byxor

Utbudet av herrbyxor är riktigt stort idag och de flesta har nog redan många par hängandes i garderoben. För basgarderoben bör man dock åtminstone ha två par jeans (ett par rådenim och ett par svarta) samt ett par smala chinos.

Tröjor

När det kommer till tröjor behövs både t-shirts och långärmade. För t-shirts bör man ha åtminstone tre stycken enfärgade: en svart, en vit och en grå. Långärmade tröjor kan man också välja en enfärgad, men det behövs i regel inte lika många som t-shirts. Skippa också tröjor med tryck för båda dessa, åtminstone till de utöver basgarderoben.

Kostym

Minst en fullständig kostym måste självklart även finnas med i basgarderoben. Den första kostymen man skaffar kan gärna vara marinblå och enkelknäppt. Detta ger bästa möjliga flexibiliteten och i framtiden kan man bygga på med andra färger och stilar.

Kavaj

Utöver kostymen är det rekommenderat att ha en ofodrad kavaj i garderoben också. Satsa på en med lite mer avslappnad stil och välj exempelvis en grå eller svart.

Skor

Skor till vardagen och finare tillställningar måste båda täckas. Börjar vi med vardagen är ett par vita sneakers nog den bästa möjliga skon. De kan bäras till både kostym och jeans beroende på stilen man är ute efter. Skaffa sedan ett par svarta snörskor och se till att smörja in och polera dem regelbundet.