Kroppsvård är en viktig del av den dagliga skönhetsrutinen. Rätt utförd är det en investering i din kropp för framtiden, som bromsar hudens åldrande. Men kroppsvård kan också vara njutningsfullt, rentav meditativt, om man bara vänjer sig vid det och unnar sig att ta den tid man behöver. De flesta av oss duschar på morgonen eller kvällen, eller både och. Därför blir det ganska naturligt att vid det tillfället också smörjer in kroppen med lotion, kräm, olja eller kroppssmör. I duschen är det ofta tvål eller en exfolierande produkt som används, kanske i kombination med tvättsvamp, handske eller badborste.

Val av produkt

Vilken typ av produkt du använder för huden på kroppen beror dels på din hudtyp, om den är torr, känslig eller snarare åt det grova eller lite feta hållet. Dels beror det på tillfället. Ofta är det behagligt att använda en lättare lotion på morgonen, som snabbt går in i huden utan att kladda. På kvällen har du kanske mer tid och kan njuta av att massera in en väldoftande kroppsolja, innan du slinker i ett lyxigt mjukis-set. På samma sätt vill du säkert hellre ha en lättabsorberad produkt inför en fest där du bär din ljusa sidenklänning. Ta dig tid att hitta något som passa din hud.

Rutin

Precis som för ansiktsvård kan du lyfta effekten av din kroppsvård ytterligare genom hur den utförs. Målet är att ge musklerna en behaglig massage, som samtidigt har positiv effekt på hudhälsan och hur huden åldras. Grunden för detta består i att arbeta nedifrån och uppåt, inifrån och ut, i långa svagt cirklande rörelser med avpassat tryck. Addera lite mer av produkten på torra områden, till exempel knän och armbågar. Som kvinna passar du samtidigt på att scanna av brösten. Gör det till en vana att smörja in kroppen varje dag och gå noggrant tillväga. Beroende på årstid och klädsel kan den återfuktande produkten på morgonen innehålla solskyddsfaktor.